Arkiruokaa

Täällä se taas on, arki. Meidän perheessä se on ollut iso elämänmuutos, sillä minä palasin töihin ja pienimmäinen meni hoitoon. Esikoinen taas aloitti koulutaipaleen. Tämä tarkoittaa tietysti sitä, että töistä tullessa ruuanlaittoon varattu aika on todella lyhyt, kuten myös kotiinpalaavien pinna, kun nälkä jo kurnii. Kun usein pitäisi vielä samaan aikaan sopanhämmentämisen kanssa pestä pyykkiä, sylitellä pikkuista, vastata viimeisiin e-maileihin, patistaa läksyntekoon tai setviä tappelupukareiden välejä, on katastrofi usein käsillä. Olenkin katsonut viisaimmaksi varustautua ennalta. Näin se käy: suunnittelemme tulevan viikon ruokalistaa ennalta sunnuntaisin, jolloin käymme myös kaupassa (siunattu sunnuntaiaukiolo!). Valitsemme listalle ruuan, jota on helppo tehdä ja lämmittää isokin määrä. Keitto- ja pataruuat ovat parhaita tähän tarkoitukseen. Samaa ruokaa voi aivan hyvin syödä joskus kahtena iltana peräkkäin. Listalle päätyy myös nopeasti ja liki itsekseen valmistuvia keitoksia – pastaa tai salaatteja. Perjantai onkin sitten herkkupäivä, jolloin haetaan noutoruokaa tai aikuiset kokkaavat illalla keskenään jotain erityisen hyvää.

Tässä Sitruunaruohon arkistoiden kätköistä muutamia reseptivaihtoehtoja helpottamaan arjen ruokalistaurakkaa. Kaikki ruuat voi tehdä edellisenä päivänä ja lämmittää seuraavana – ne itse asiassa paranevat ”vanhetessaan”!

* Meksikolainen jauhelihakeitto
* Johannan lämminsavulohikeitto
* Chili-katkarapukeitto
* Pollo limonello
* Chorizo-pasta
* Tonnikalalasagne
* Mustapapupata

Olisi kiva, jos jättäisit kommenttiboksiin viestiä, miten sinä selviät töiden jälkeisestä arkikaaoksesta! Syöttekö valmisruokia, vai syöttekö vasta myöhään illalla? Vai jätättekö kenties lämpimän aterian väliin ja syötte jotain muuta? Kerro! :)

About these ads
Jätä kommentti

3 kommenttia

 1. Hei,

  meidän perhe selviää pakastimen avustuksella. Eineksiä emme syö, ne ei maistu kenellekään oikein missään muodossa, ja sen lisäksi vältän/mme lisäaineita viimeiseen asti. Minä teen viikonloppuisin isot annokset ruokaa, joista sitten pakastan loput sopiviksi perheen annoksiksi. Lasten herkku, eli spagetti ja tomaattipohjainen jauhelihakastike on varmaakin se yleisimmin syöty ruoka, ja teenkin kastikettä yleensä viiden litran kattilallisen. Töistä tullessa on helppo laittaa spagetti kiehumaan ja lämmittää pakastimesta sulamaan otettu kastike, aikaa kuluu vartti ja aktiivista aikaa ei sitäkään. Teen myös muita kastikkeita, lihapullia, -murekkeita ja -pihvejä pakkaseen. Monet laatikkoruuat kestävät pakastamisen hyvin (esim. lasagne), tai suorastaan paranevat siellä, esimerkkinä kaalilaatikko. Sitten joskus ajan kanssa paistan ison määrän jauhelihaa valmiiksi ja jaan sopiviksi annoksiksi pakastimeen, maailna nopein jauhelihakeitto syntyy niin, eli kattilaan vaan se jauheliha, keittojuurekset (joko omalta maalta pakastetut tai kaupan) ja perunaa tai makaronia. Se jauheliha on helppo heittää myös munakkaaseen tai vastaavaan. Keitän liemiä, jotka pakastan ja käytän niitä keittojen pohjana, esim. maukas kanakeitto syntyy lähes yhtä nopeasti kuin jauhelihakeitto. Tässä oli muutamia esimerkkejä pakastimen käytöstä apuna.

  Viikolla syömme yleensä niin, että maanantaina lämmitän jotain viikonlopulta jäänytttä, sitten pari kertaa syömme jotain pakastimen kätköistä, ja sitten kerran kalaa, joka voi olla joko kalatiskiltä ostettua savukalaa (lisänä vain perunoita ja/tai salaattia), tai sitten jotain minkä valmistan itse, mutta kala tulee todella nopeasti ja vähällä vaivalla (esim. kastikeena tai uunissa, samassa ajassa kuin lisuke kiehuu/valmistuu). Sitten kerran pari tulee tehtyä jotain muuten vaan nopeaa, kuten wokkia, munakasta, itse tehtyä pitsaa, keittoa tai jotain muuta vastaavaa. Ja siinähän on sitten viikko kasassa ja voi huokaista viikonlopun alkaessa.

  Salaattien sijasta viikolla on usein vain pilkottuja kasviksia ja juureksia, tai sitten keitän ison määrän punajuuria, joita syödään useampi päivä. Samoin kukka- ja parsakaali tulee nopeasti keitettynä ja maistuvat hyvin lapsille. Syksyisin ei välttämättä niitä ole edes tarjolla ruualla, koska perhe syö niitä paljon suoraan puskista ja maasta.

  Meillä on kaksi lasta, juuri koulun aloittanut ja sitten vajaa 3 v. Lapset ovat mukana ruuanlaitossa jaksamisen ja taitojen mukaan, en pakota, mutta pyydän apua, ja useammin valitsevat keittiön kuin lastenohjelmat. Teemme ruuan heti kun tulemme töistä/hoidosta/koulusta ja syömme siinä viiden aikoihin, Iltapala on kahdeksan kieppeillä, joskus aiemmin, joskus myöhemmin. Lapset ovat menneet ihan pienestä hoitoon, ja minulla on (mielestäni) melko vaativa työ, eli arki-illat on pyhitetty oleilulle ja sylille ja sen sellaiselle, kodinhoito ajoittuu enemmän viikonloppuihin.

  Vastaa
 2. hanna-mari

   /  19.08.2011

  kiireisessä arjessa pärjään tekemällä joko nopeita keittoja tai vastaavasti vain nopeat alkuvalmistelut tarvitsevia laatikko ja pata ruokia jotka voi jättää uuniin hautumaan siksi aikaa kun tekee muita arjen askareita. toisin joskus tulee ostettua valmisruokaakin jos yksin kertaisesti on liian kiire ja ei vaan jaksa.ei ne valmisruuat ketään huonoksi tee. esim. maksalaatikkoa en ala itse tekemään koska saarioisten äidit osaavat sen minua paremmin.

  Vastaa
 3. Kiitos vastauksistanne ja tsemppiä arkeenne!

  Sannan kattava vastaus saikin minut pohtimaan pakastamista uudelta kantilta. Olen todella huono pakastamaan ruokia – tai oikeastaan kaivamaan pakastimen uumenista ruokia. Tätä kannattaisi selvästi opetella. Kiitos inspiraatiosta!

  Hanna-Marin tavoin meilläkin ostetaan Saarioisten maksalaatikkoa – lapset rakastavat sitä (en tiedä mistä ovat oppineet, eivät minulta ainakaan ;))! Toinen meillä käytetty eines ovat pinaattiletut. Kaupan palvelutiskistä ostetaan joskus savustettua kalaa tai grillattu broileri, joista saa nopeasti vihannesten kanssa kelvollisen aterian.

  Lisää vinkkejä otetaan edelleen vastaan! :)

  Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Seuraa

Get every new post delivered to your Inbox.

Liity 40 muun seuraajan joukkoon

%d bloggers like this: